Hej på er där hemma!

Det var svinkul torsdagskvällen innan outside lands helgen så blev egentligen Lovisa inbjuden på Abalone middag i Pacifica som är en beach ort som ligger 30 minuter söder om SF. Jag trodde killen, som heter James, var intresserad av Lovisa och ville att hon bara skulle komma men hon bjöd med mig och hennes tyska kompis, Kathy. Vi mötte James (han har presenterat sig som Jimmy, Jim och på facebook heter han James. Så vi kallar honom för James Jimmy Jim, JJJ.) Vi mötte JJJ i skateboard parken i Pasifica och åkte sedan tillsammans till mataffären Safeway för att inhandla ingredienserna till middagen där med hans kock kompis som skulle hjälpa till att laga maten. Väl hemma hos honom insåg jag vad Abalone är. Jag trodde det var vit fisk, tunt skivat, som man panerar. Men det är i själva verket en gigantisk snigel som lever i havet på klippväggar. På svenska heter den havsöra med endast en snäck halva och på andra sidan suger den fast sin stora muskel till kropp mot klippväggen. Den har ventilhål i skalet, som porer, som den andas genom. Det är JJJ här nedanför på bilden. Han tog fram en stor kött skivar maskin för att kunna få dem riktigt tunna. Han har själv dykt och fiskat upp de här snäckorna. De är jättedyra att köpa och man får bara fiska 24 stycken per år per fiskare och behöver ett speciellt certifikat för att få tillstånd att jaga dem. De måste köpa ett registreringskort och sedan markera alla snäckor de fångar redan nere i vattnet med exakt klockslag och datum. Tydligen är det flera abalone dykare varje år som dör för de fastnar med fingrarna under musslan när den suger sig fast mot klippan när de försöker ta dem, sedan kommer de inte upp till ytan, får ingen luft och drunknar.... Allvarliga grejer det där, riktiga bestar:)

Sedan var det dags att hamra slicearna möra, JJJ visade hur vi skulle göra och sedan satte vi tjejer igång medan han förberedde resten av maten. Det var riktigt kul och det skvätte snigelsaft... Lite nasty kanske men guuud så gott resultatet blev! Mört och fint skall det vara, inte slå för hårt och extra mycket ute i kanterna där de kan ha blivit lite tjockare. Tog ett tag innan vi fick till rätta Abalone fingerkänslan!
Sedan var det dags för grabbarna, grabben JJJ och gubben, att laga middagen. Jag och Lovisa grillade majskolvarna!




Sedan åt vi den ljuvliga panerade Abalonen med grillad majskolv och sparris. SMASK! Bra början på helgen, kanon torsdag helt enkelt!

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0